Sjove lyde i din fryser

februar 2012 | Skrevet af | 0 kommentarer
Siger din fryser sjove lyde?

Hvis din fryser står i et andet værelse, kælderen eller bryggerset, kan det meget vel være, at du ikke lægger så meget mærke til den i hverdagen. Står din fryser derimod i køkkenet, vil du sandsynligvis have lagt mærke til de lyde, der kommer fra den i ny og næ. Nogle lyde er en naturlig del af driften, hvor andre er indikator for, at der er noget i vejen med fryseren.

Når du køber en fryser, følger der som regel en brugervejledning med. Nogle producenter bruger denne til at beskrive potentielle fejlfindingsproblemer og løsninger med henblik på at minimere servicebesøg. I disse sektioner kan man ofte også læse forklaringer på diverse lyde, og hvorvidt man skal gøre noget ved dem. Herunder kan du læse en række af de lyde, som ofte forekommer i en fryser samt lære mere om, hvordan du skal forholde dig til dem.

Klikkende lyde
Selvom det kan lyde som om, at hele fryseren er ved at bryde sammen, så er disse lyde ganske almindelige for en fryser. I bagvæggen af din fryser sidder der noget isoleringsskum, og her er der også placeret nogle indvendige kølerør. Disse kølerør vil udvide og trække sig sammen det første stykke tid, din fryser er i drift. Lydene vil som regel forsvinde i takt med, at rørene sætter sig. Er din fryser et par år gammel og laver klikkende lyde, kan det derfor godt svare sig at snakke med en servicemand.

Fløjtende eller gurglende lyde
Første gang, du hører denne lyd, vil du sandsynligvis undre dig over, hvor den kommer fra. Lyden er dog helt almindelig, når det kommer til frysere, og den forårsages blot af kølemidlet, der cirkulerer rundt. Cirkulation af kølemiddel kan også skabe en rislende lyd, som ligeledes er helt normalt. Det er derfor ikke nødvendigt at tilkalde service, hvis din fryser siger disse lyde.

Brummende lyde
I kompressoren findes der mekaniske dele samt ventiler, som kan afgive lidt brummende lyde. Som de to ovenstående er dette imidlertid helt normale driftslyde.

Knækkende lyde
Disse kan lyde lidt som små smæld, og til forskel fra de andre lyde vil der her være tale om en fejl i fryseren. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at tilkalde en tekniker, da der findes et løsningsforslag, du selv kan afprøve først. Selve lyden vil sandsynligvis stamme fra en fejl i kompressorens startrelæ. Du kan nulstille startrelæet ved at fjerne stikket fra stikkontakten i en times tid. Såfremt dette ikke fjerner lyden, er du nødt til at tilkalde en tekniker.

Forekommer der fejl ved din fryser, er det overordnet set vigtigt, at du ikke selv piller for meget ved teknikken. Det anbefales, at du følger brugervejledningen meget nøje. Hvis du er i tvivl om noget, bør du ringe til en tekniker for at få hjælp. Har du selv lavet de store reparationer eller forsøg herpå, så kan det påvirke garantien og måske endda gøre det sværere for teknikeren at reparere din fryser.

Hvorfor ikke give din mening til kende?