Frostvarer og holdbarhed

februar 2012 | Skrevet af | 2 kommentarer
Mad holder ikke evigt i din fryser

Indledningsvist lagde vi vægt på, at en af fordelene ved en fryser er muligheden for at forlænge holdbarheden på mad i længere tid. Der er imidlertid også en ende på regnbuen, og du kan derfor ikke opbevare madrester eller frostvarer i din fryser for tid og evighed. Vil du undgå madspild, kan det derfor godt betale sig at kende til begrænsningerne på opbevaringstiden. Et godt udgangspunkt herfor er at holde system med, hvornår maden bliver frosset ned. Skriv derfor gerne dato på det nedfrosne, så du minimerer risikoen for dårlig mad. På købte frostvarer vil der være angivet en udløbsdato, så her er det ikke så essentielt selv at holde system med det.

Samlet set er der en række faktorer, der gør sig gældende for holdbarheden af dine madvarer. En væsentlig faktor er for eksempel fedtindholdet i maden, da mad med lavt fedtindhold vil have en længere holdbarhed. Derudover har indfrysningen også en betydning, da maden holder bedst med hurtig indfrysning.

Herunder følger en række anbefalinger i forhold til forskellige fødevaregruppers holdbarhed.

Fjerkræ og fisk: Er der tale om fed fisk, såsom makrel, laks, hellefisk eller ørred, kan det holde sig 4-8 uger i fryseren. Mager fisk, som rødspætte, torsk, tun og rejer, kan derimod holde sig i et kvart til et halvt år. I forhold til fjerkræ skal du tage højde for, hvor fed det er. Holdbarheden er alt mellem 3-10 måneder, hvor det primært er magert fjerkræ, der har lang holdbarhed.

Kød (herunder hakkekød): Magert kød, såsom svinekød, vil have en holdbarhed på op til 6 måneder efter nedfrysning. Vildt (fx rådyr) er mere magert end svinekød, og det har en holdbarhed på op til halvanden år. Fede kødtyper vil imidlertid kun kunne holde sig i op til 12 uger. Hakkekød er generelt lidt svært at definere, da fedtprocenten kan variere. Ved lav fedtprocent og magert kød vil holdbarheden være helt oppe omkring 16 måneder, hvor den ved høj fedtprocent og fedt kød vil være helt nede omkring 2 måneder.

Gryderetter: Generelt set kan gryderetter maksimalt holde sig i 12 uger i fryseren. Retter bestående af rødt, optøet kød kan imidlertid godt genfryses.

Bagværk: Fedt bagværk vil have en lavere holdbarhed i fryseren end knap så fedt bagværk. Det betyder, at sådan noget som boller eller franskbrød vil kunne holde sig længere i fryseren end eksempelvis kager eller muffins. Alt efter, hvor meget fedt, der er tilsat, vil dit bagværk kunne holde sig mellem 2-8 måneder.

Grøntsager og frugt: Med et yderst lavt fedtindhold siger det sig selv, at frugt og grøntsager har en lang holdbarhed. Det kan faktisk holde sig alt mellem 10-12 måneder i fryseren.

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Kentt siger:

    Hej – jeg vil gerne vide hvilken temperatur køleskab og frysere skal indstilles på.
    På forhånd tak.
    mvh.Kentt

    • admin siger:

      Hej Kentt

      Det anbefales at du holder en temperatur i dit køleskab på 3-5 °C. En højere temperatur forkorter levetiden af dine madvarer.

      Mht. til din fryser så skal du holde temperaturen på -18 °C. Er den højere, bliver holdbarheden af varerne kortere og sætter du temperaturen længere ned, så stiger dit elforbrug. Man skal ca. regne med en stigning i elforbrug på 2 – 3 % for hver grad du sætter temperaturen længere ned end de -18 °C.

      Mvh. Fryser.dk

Hvorfor ikke give din mening til kende?