Fra ishule til fryser

februar 2012 | Skrevet af | 0 kommentarer
Ishulen er gået af mode - få dig en fryser

Nedfrysning af maden er en af de absolut mest hensigtsmæssige måder at fastholde holdbarheden af sin mad. Den nedkølende effekt minimerer risikoen for bakteriedannelse eller direkte fordærvelse, hvorfor både køleskabe og frysere er populære elementer i de fleste husholdninger.

Som med alt muligt andet har der dog også været en tid før fryserens eksistens, hvor befolkningen har haft madvarer, der skulle køles ned. Herunder kan du læse om, hvad folk gjorde før fryserens oprindelse samt hvordan fryseren blev skabt.

Før fryserens tid
Da elektriciteten først blev rigtig udbredt i slutningen af det 19.århundrede, siger det næsten også sig selv, at der har været taget alternative metoder i brug for at holde maden kold. Før fryseren blev opfundet var befolkningen nødt til at ty til naturlige ressourcer for at nedkøle maden. En metode hertil var at grave dybe huller i jorden, forsegle maden grundigt og herefter sænke den ned i hullet, som blev overdækket. En anden mulighed, som blev anvendt i de koldere egne, var at overdække maden med is og sne. Her blev maden enten gravet ned og dækket til med is/sne eller man gravede små ishuler, hvori maden blev opbevaret.

Opfindelse af fryseren
Fryseren kan betragtes som værende en af de yngre hvidevarer på markedet. De første spadestik til husholdningsfryseren blev taget omkring slutningen af 2.verdenskrig, da amerikaneren Westye Bakke fremstillede den første elektriske fryser til hjemmet. Før da havde man i 1920’erne anvendt store centrale køleanlæg, hvor det var muligt at få opbevaret sine madvarer. Langt hen af vejen er princippet bag et køleskab og en fryser det samme, hvor den primære forskel er nedkølingstemperaturen. Derfor har udviklingen af disse to hvidevarer også fulgtes meget ad.

I USA blev det meget almindeligt allerede i slutningen af 1940’erne at have sin egen fryser i hjemmet, men i Danmark vandt det nye apparat først rigtig indpas i slutningen af 1950’erne. Vi skal helt frem til midten af 1970’erne, før de fleste danske hjem både havde køleskab og fryser. I dag har de fleste husstande i Danmark en eller flere frysere, og teknologien bag apparatet bliver kontinuerligt udviklet til at matche nyopståede behov.

Hvorfor ikke give din mening til kende?